paideianet.gr Η σελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΡΑ. ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ 86η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

ΕΡΑ. ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ 86η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΗΜΗΤΡΗΣ   ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ),ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ [ΕΡΑ].

 


kratim

Καλημέρα, συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Θέλω  να ξεκινήσω από τo τι ξεχνάμε και τι θυμόμαστε. Δεν ξεχνάμε τίποτα. Σίγουρα, συνάδελφοι, εδώ από αριστερά όπως βλέπω, της ανεξάρτητης ,λεγομένης,ΔΑΚΕ   δεν ξεχνάμε τίποτα. Τίποτα , Αλέξανδρε. Δεν ξεχνάμε ποιος μας έφερε εδώ. Δεν ξεχνάμε ποιος φταίει για τα μνημόνια ,για τις συντάξεις , για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας. Επειδή εγώ είμαι και λίγο παλιός και κάποιοι δεν το θυμούνται, η κατάρρευση των ταμείων και όλο αυτό που ζούμε σήμερα ξεκινάει από το 1992 με το νόμο Σουφλιά. Όποιος έχει διάθεση να γυρίσει πίσω, να το βρει και θα καταλάβει τι εννοώ ακριβώς.

Εδώ φτάσαμε   με συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις αυτές  ήταν συγκεκριμένες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεχνάμε, λοιπόν, ότι η δεξιά και ο φιλελευθερισμός έχουν οδηγήσει όχι την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη στην ύφεση, ότι χάνονται συνέχεια δικαιώματα εργαζομένων, προχθές διάβαζα ότι και στη Γερμανία κλείνουν νοσοκομεία  και γίνονται κέντρα υγείας και  αυτό είναι αποτέλεσμα της δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αν υπάρχει μία ελπίδα να αλλάξει αυτή η πολιτική ,αυτή είναι μόνο η Αριστερά.

Όμως κλείνω και πάω στην Ομοσπονδία γιατί  πάντα  κάνω κριτική πεπραγμένων της Ομοσπονδίας. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ και όχι για να πούμε κάποιοι τον πόνο μας.

Η Ομοσπονδία μας, λοιπόν, κατάφερε την περασμένη διετία να έχει δημιουργήσει ένα αξιοπρόσεχτο  φαινόμενο. Να έχει όλο τον κόσμο απέναντί της. Το Υπουργείο με το οποίο δεν μιλάει. Τους συναδέλφους από κάτω οι οποίοι την έχουν απαξιώσει. Τους αναπληρωτές οι οποίοι έχουν πάρει την τύχη στα χέρια τους και τελικά δεν ξέρω, ειλικρινά, σε ποιους απευθύνεται .  Ας θυμηθούμε τι έγινε ακριβώς τη διετία που μας πέρασε. Ακολουθήσαμε ,κατά πάγια τακτική, την ΑΔΕΔΥ  σε κάποιους αγώνες –τουφεκιές  και όποια απόφαση ή ανακοίνωση έβγαινε  από το Υπουργείο  προσπαθούσαμε να την καταγγείλουμε ,να τη διορθώσουμε  ή να την αλλάξουμε   με ,δήθεν , σκληρές  ανακοινώσεις , με στάσεις εργασίας . Τίποτα σοβαρό .

Τη διετία που πέρασε  δεν παραγάγαμε τίποτα σαν Ομοσπονδία. Δεν δώσαμε καμία διέξοδο σε κανέναν συνάδελφο. Μικροπολιτική, δήθεν αγώνες με κορυφαίο  γεγονός την τελευταία απεργία σας πληροφορώ δεν υπήρχε ούτε το πανό της Ομοσπονδίας. Ούτε το πανό  ,συνάδελφοι .

Υπάρχει  θέμα, συνάδελφοι . Συνδικαλισμός της ατάκας, συνδικαλισμός του συνθήματος, καιροσκοπισμός. Θα φέρω για  παράδειγμα το ΕΑΕΠ σχολείο της Διαμαντοπούλου. Όταν είχε γίνει, αν θυμάστε, το είχαμε καταγγείλει, τώρα το αγιοποιούμε. Αυτό το σχολείο, λοιπόν, το σημερινό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ίσως κάποια χρόνια μετά να το έχουμε κάνει ευαγγέλιο.

Δεν υπήρξε, επίσης, και πολύ με πλήγωσε αυτό, μία ανακοίνωση όταν βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τους διευθυντές. Δε σας κρύβω  θα την ήθελα να βγει. Να βγούμε  και να πούνε τουλάχιστον ότι εμείς δεν συμφωνούμε σαν Ομοσπονδία και θέλουμε το Σύλλογο Διδασκόντων να έχει αποφασιστικό ρόλο στη διοίκηση του σχολείου. Δεν έγινε. Πέρασε στα μουλωχτά. Γιατί; Γιατί οι «κυρίαρχες» παρατάξεις  δεν θέλουν το Σύλλογο Διδασκόντων. Τον θέλουν απέξω. Τους ενοχλεί γιατί θα τους κρίνει. Όπως έκρινε πολλούς και τους πέταξε έξω. Γιατί και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διευθυντές μείνανε, αλλά είχαν λειτουργήσει  συναδελφικά  και  με μία συγκεκριμένη πολιτική  .

Επειδή, λοιπόν, ‘’φοβόμαστε ‘’ το Σύλλογο Διδασκόντων δεν τον αναδεικνύουμε και τον αφήνουμε στην άκρη. Θα ’θελα βέβαια αυτούς που ψήφισαν και αυτούς που υπερασπίστηκαν στα σχολεία τους την τελευταία  απεργία - αποχή  , που κήρυξε η Ομοσπονδία, θα ’θελα να σηκώσουν το χεράκι τους και  να δω, στην περασμένη αξιολόγηση της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το πατήσανε αυτό το ρημάδι το κλικ; Να σηκώσουμε το χεράκι, ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε που το λες, αλλά θέλω να το σηκώσουν το χέρι όλοι αυτοί που δεν το πάτησαν. Είναι λίγοι. Είναι λίγοι από τη δεξιά  παράταξη . Όσοι υπήρχαν από κει, από την αριστερά,  δεν το πάτησαν. Έτσι; Αυτό, λοιπόν, όποιος  το πάτησε είναι υπόλογος.

Τέλος, (διακοπή από σύνεδρο της ΔΑΚΕ..πρόσεχε τι λες, πρόσεχε τι λες, πρόσεχε τι λες!!!!). Πρόεδρε, προστατέψτε μας από τη βοθρολογία  μερικών. Σε παρακαλώ!!!!!  Λοιπόν, κλείνω με τους αναπληρωτές τους οποίους όλοι εδώ τους χαϊδεύουμε. Οι αναπληρωτές έχουν φύγει από την ομοσπονδία. Σας το λέω. Και μάλιστα κάποιοι Σύλλογοι των αναπληρωτών κάνουν μόνοι τους αγώνα να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και επειδή εδώ πολύ κλάμα πέφτει για τους αναπληρωτές και θέλουμε διορισμούς και πόσους ; Φέτος έχουν γίνει πάνω από 115 - 120 χιλιάδες αιτήσεις αναπληρωτών από τους οποίους θα δουλέψουν οι 20 - 25 χιλιάδες, όμως παρόλα αυτά οι 100 χιλιάδες θα μείνουν έξω. Γι’ αυτούς δεν θα μιλήσει κανείς ποτέ;  Δεν το  βλέπω .

 Κλείνοντας, λοιπόν, πρόεδρε  λέω:   Αν έπρεπε να  χαρακτηρίσω τη   διετία 2015 - 2017 παραφράζω  έναν τίτλο μιας ταινίας ήταν «Η ήσυχη διετία της ΔΟΕ 2015 - 2017.» Εύχομαι  να μην το ξαναζήσουμε.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2017 17:28 )  

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ