Home ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΡΑ ΣΤΗΝ 87η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ[ 22-23-24/6/18]ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ[ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΜΗΣ]

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΡΑ ΣΤΗΝ 87η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ[ 22-23-24/6/18]ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ[ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΜΗΣ]

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες είμαι εκλεγμένη αντιπρόσωπος και Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, με την Παράταξη ΕΡΕΚ εκπαιδευτικών.

Φέτος στο Σύλλογό μας ένα δύσκολο γεωγραφικά Σύλλογο ήρθαμε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα όπως λειτουργικούς υποβιβασμούς σχολικών μονάδων που επιχείρησαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση το μήνα Οκτώβρη στο τέλος του Οκτώβρη και φυσικά καταφέραμε να τις αποτρέψουμε με την αγωνιστική παρέμβαση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά και των συναδέλφων μας.

Αντιμετωπίσαμε την αιφνίδια επίσκεψη του ΟΟΣΑ για πρώτη φορά σε σχολείο της περιοχής μας, συγκεκριμένα σε ένα τριθέσιο Δημοτικό σχολείο στην περιοχή του Αυλωναρίου που προσπάθησε ο ΟΟΣΑ εκείνη την ημέρα οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ να πείσουν τους γονείς των μαθητών μας, εμάς τους εκπαιδευτικούς και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης που παρευρίσκονταν αλλά και εκπρόσωπους των φορέων της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το πόσο καλό πράγμα είναι η αυτονομία της σχολικής μονάδας, μας το είπαν ξεκάθαρα. Να πω ότι εκείνη την ημέρα είχαμε και τη στήριξη της ΕΛΜΕ Εύβοιας τα μέλη από το Δ.Σ. της.

Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε αυτή την παρέμβαση του ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο σχολείο και να μιλήσουμε εμείς στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Ο περιφερειακός μας Διευθυντής προσπάθησε να διώξει εμάς που είμαστε νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων μας, ο Σύλλογος της περιοχής μας, παρ' όλα αυτά δεν τα κατάφερε. Μείναμε εκεί και με πολύ σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα πείσαμε εμείς τους γονείς για το δημόσιο δωρεάν σχολείο που θέλουμε και για το οποίο παλεύουμε.

Εκείνοι είπαν αυτά που έπρεπε να πουν για την αυτονομία της σχολικής μονάδας ότι αυτό θα μας δίνει ευελιξία και ελευθερία, ότι είναι καλό κλείσουν τα ολιγοθέσια σχολεία αντί να γίνονται ολοήμερα μας το είπαν ξεκάθαρα γιατί δεν παρέχουν –λέει- υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στα παιδιά.

Για άλλη μια φορά όμως εμείς μείναμε εκεί παρά τη θέληση του περιφερειακού μας Διευθυντή και εξηγήσαμε όπως σας είπα σε όλους και στους γονείς και στους εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τι σχολείο παλεύουμε και τι σχολείο οραματιζόμαστε, που βέβαια δεν είναι το σχολείο της αγοράς με τη γνώση, εμπόρευμα και το διευθυντή manager, αλλά ένα σχολείο όπου χωρούν όλα τα παιδιά Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, που έγιναν θύματα του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, όπου όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες για μάθηση, όπου θα είναι ευτυχισμένα και θα μαθαίνουν τις αξίες της ειρήνης, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με εγχειρίδια που δεν θα έχουν λάθη και ανακρίβειες ιστορικές κυρίως τα βιβλία της Ιστορίας και με όγκο ύλης τέτοιο, που θα αφήνει χώρο για δημιουργικές δράσεις που θα προάγουν αυτές τις αξίες και θα συμβάλλουν στην καλύτερα κοινωνικοποιητική λειτουργία του σχολείου. Γιατί επιτελεί και αυτή τη λειτουργία και αυτό τον ρόλο το σχολείο.

Αντιμετωπίσαμε ακόμη ως Σύλλογος και το σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα του αν θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι και εδώ να πω ότι κάποια Παράταξη από εδώ έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό γιατί έχει προσπαθήσει στο παρελθόν και πέρσι στις εκλογές αντιπροσώπων να διασπάσει τον Σύλλογό μας χωρίς να σέβεται το Καταστατικό λειτουργίας και να παρεμβαίνει στον εσωτερικό Κανονισμό μας και αυτό δεν είναι ορθό συνδικαλιστικά, είναι εντελώς αντιδεοντολογικό και αντισυναδελφικό και εναντιώνεται στην ενωτική προσπάθεια του να υπάρχουν οι Σύλλογοι, να υπάρχουν όλες οι φωνές μέσα στους Συλλόγους.

Τελικά τα καταφέραμε για άλλη μια φορά να υπάρξει ο Σύλλογος και μάλιστα να δυναμώσουν οι δράσεις του μετά το Δεκέμβριο που μας πέρασε που έγιναν αρχαιρεσίες.

Έτσι, παρά την προσπάθεια κάποιων να μην συγκροτηθεί Δ.Σ. συγκροτήθηκε τελικά και η πάλη των μελών του Δ.Σ. σε συνεργασία με όλους τους συναδέλφους του Συλλόγου μας και η συμμετοχή μας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις να δυναμώσει όχι απλά να μην υπάρχει να μην γίνεται, αλλά να δυναμώσει σημαντικά.

Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν κάποια θετικά βήματα στην εκπαίδευση. Σταμάτησε η τιμωρητική αξιολόγηση του Μητσοτάκη με το 15% των απολύσεων. Άρχισε να φυσάει αέρας δημοκρατίας και διαλόγου στα σχολεία, γύρισαν πίσω οι απολυμένοι συνάδελφοί μας στα ΕΠΑΛ για τους οποίους κάναμε μεγάλο αγώνα μαζί με την ΕΛΜΕ.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν κυρίαρχο ρόλο στην λήψη αποφάσεων ακόμη – ακόμη και στην επιλογή διευθυντή και αυτό έχει θεωρηθεί από τους περισσότερους συναδέλφους του Συλλόγου μας πάρα πολύ θετικό. Είναι θετικό να μπορείς να επιλέγεις να αποκλείεις ένα διευθυντή ο οποίος έχει δείξει αυταρχική συμπεριφορά.

Θεωρούμε πάρα πολύ άδικη και παράλογη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκλεισμό των αναπληρωτών συναδέλφων μας από αυτή τη διαδικασία και πρέπει να το θέσουμε ξανά. Όταν μιλάμε για μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα, σήμερα και για εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών συναδέλφων μας με τα δικά μας δικαιώματα των μονίμων, θα πρέπει να θέσουμε και το ζήτημα του να μπορούν κι εκείνοι να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία του Συλλόγου διδασκόντων.

Θετικό ήταν το ότι πραγματοποιήθηκε μια διεκδίκηση χρόνων του κλάδου μας αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα για θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Βέβαια πρέπει να διεκδικήσουμε να εφαρμοστεί άμεσα και παντού όχι μόνο στους 184 Δήμους να συνοδευτεί με μαζικούς μόνιμους διορισμούς όπως είπαμε και πριν και το έχουμε πει νομίζω όλοι οι συνάδελφοι απ' όλες τις Παρατάξεις και εξασφάλιση κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Με θλίβει βέβαια ιδιαίτερα που δεν ψήφισαν υπέρ της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής συνάδελφοί μας από προοδευτικούς Αριστερούς χώρους και Κόμματα με θλίβει πάρα πολύ.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου όπου εκεί συμπεριλαμβάνονται αυτοί οι δυο Δήμοι που έχουν σχολικές μονάδες τους Συλλόγου μας στους 184 Δήμους που θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, προσέξτε όμως συνάδελφοι όχι γιατί είχαν καλή θέληση οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι, αλλά γιατί πιέσαμε πάρα πολύ ως Σύλλογος.

Δεν υποκύψαμε στα παράλογα διλήμματα αλλά εσκεμμένα παρ' όλα αυτά διλήμματα που θέλει να θέσει η πατουλοκρατούμενη ΚΕΔΕ και να μας βάλει να φαγωνόμαστε με τους βρεφονηπιοκόμους συναδέλφους μας. Κάναμε πάρα πολύ δουλειά σε αυτό το επίπεδο. Εμείς ως Σύλλογος κουβεντιάσαμε και αυτό πρέπει να κάνουμε να το κουβεντιάζουμε πολιτικά με τους γονείς για να δυναμώσει το εκπαιδευτικό Κίνημα πρέπει να πάρουμε τους γονείς και την κοινωνία με το μέρος μας.

Έχουμε δίκαια αιτήματα. Αιτήματα όπως το δημόσιο δωρεάν σχολείο και η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλους τους Δήμους τώρα, είναι πολύ δίκαια αιτήματα. Και για να μπορέσουμε να τα διεκδικήσουμε πρέπει να πάρουμε με το μέρος μας πρώτα να ξεκουνήσουμε τους συναδέλφους μας, δεύτερον τους γονείς και τρίτον την κοινωνία. Και να είστε σίγουροι ότι τους Δημάρχους που υπέγραψαν υπέρ εμείς τους παρακινήσαμε, εμείς αγωνιστήκαμε ως Σύλλογος. Κάτι, το οποίο δεν έγινε από άλλους Συλλόγους. Ευχαριστώ.

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ