Home ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΡΑ ΣΤΗΝ 87η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ[ 22-23-24/6/18ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ)]

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΡΑ ΣΤΗΝ 87η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ[ 22-23-24/6/18ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ)]

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Όσες φορές μίλησα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκα αυστηρά στο θέμα για το οποίο πήρα τον λόγο . Είτε για την κριτική των πεπραγμένων είτε για τα οικονομικά είτε για τα θέματα –εισηγήσεις της Ημερήσιας Διάταξης. Επιτρέψτε μου αυτή την φορά να ξεφύγω από αυτόν τον κανόνα.    

Είναι για μένα μια ιδιαίτερη στιγμή. Mετά από 36 χρόνια δουλειάς μέσα στο Δημοτικό Σχολείο, από τη θέση του δασκάλου και του Διευθυντή σχολείου στην υπηρεσία των μαθητών και της κοινωνίας- αλλά και της αντίστοιχης ενασχόλησης με τα συνδικαλιστικά πράγματα- φτάνω στο τέλος αυτής της υπέροχης διαδρομής. Έφτασε η ώρα της εξόδου μου από την εκπαίδευση, της συνταξιοδότησης, αλλά όχι ελπίζω και της απόσυρσης απ’ όλους τους κοινωνικούς αγώνες στους οποίους συμμετέχω.

Στα 36 αυτά χρόνια διαδρομής, πάντα βέβαια κάτω από τις ιδέες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έζησα στιγμές επιτυχιών, αποτυχιών, απογοητεύσεων, εντάσεων, πέρασα τέλος πάντων απ’ όλη την κλίμακα των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Είδα το δημοτικό σχολείο να αλλάζει προς θετική κατεύθυνση, να εφαρμόζεται η πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία, κάτι το οποίο όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στην εκπαίδευση φάνταζε πολύ μακρινό . Με αγώνες και με την κοινωνία μαχητικά δίπλα μας, γιατί η κοινωνία συντρέχει όταν έχουμε δίκιο και όταν διεκδικούμε πράγματα μαζί , έγινε πράξη.

Είδα να γίνεται πράξη το Ολοήμερο Σχολείο ,που παρά την πολεμική που του ασκήθηκε και του ασκείται είναι βέβαιο πως υπηρετεί τις ανάγκες   των εργαζόμενων γονέων αλλά και τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες ,υπό την προϋπόθεση πως στελεχώνεται πλήρως και έγκαιρα ,όπως έγινε στην πλειονότητα των σχολείων , τη χρονιά που μας πέρασε.

Είδα να νομοθετείται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και να εφαρμόζεται, ένα αίτημα του κλάδου από το 1895.

Είδα να καθιερώνονται οι θητείες των στελεχών της εκπαίδευσης και ελπίζω το μέτρο αυτό να συνεχιστεί και να γίνει συνείδηση στον κλάδο .

Επίσης, ύστερα από 10 χρόνια ελπίζω να δούμε-και θα δούμε- διορισμούς και μάλιστα σ’ έναν αριθμό ικανοποιητικό -τέτοιο που να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή γνώρισα συναδέλφους εξαιρετικούς, εκτίμησα συμπεριφορές, και στάσεις και διαμόρφωσα μαζί τους τις απόψεις μου και τις θέσεις μου, έκανα φίλους, έδωσα μάχες σε όλους τους αγώνες του κλάδου για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που ν’ ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και στις ανάγκες των παιδιών του λαού, με συνέπεια στις ιδέες και τα πιστεύω μου.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στο Σύλλογό μου, το Σύλλογο Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας τον οποίο υπηρετώ από το 1986 από διάφορες θέσεις, του απλού μέλους, του Αντιπροέδρου, του Προέδρου του Συλλόγου για την τιμή που μου έκαναν να με εκλέγουν για σειρά ετών και να με εμπιστεύονται για το ΔΣ του Συλλόγου και για αντιπρόσωπο αρκετά χρόνια στις Γενικές Συνελεύσεις της Ομοσπονδίας μας..

Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους εσάς εδώ μέσα για το σεβασμό με τον οποίο με αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις τυχόν διαφωνίες μας. Αν άθελά μου πρόσβαλλα κάποιον ειλικρινά ζητώ συγνώμη. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συντρόφους μου στην ΕΡΑ, αυτή τη μεγάλη αγκαλιά για μένα, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους.

Εύχομαι σε όλες και όλους σας να έχετε υγεία, δύναμη, προσωπική ευτυχία σε ό,τι στόχους βάζετε και κλείνω ,όπως έκανα πάντα- συνδικαλιστικά-λέγοντας ότι οι διεκδικήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Συνεχίζουμε και πρέπει να είμαστε στους δρόμους όλοι μαζί για να διεκδικούμε πράγματα   και να υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση απέναντι σε όποιους την επιβουλεύονται . Γεια σας και καλούς αγώνες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι .

Το Καταστατικό της Ομοσπονδίας μας είναι τέτοιο που δεσμεύει την Ομοσπονδία και μας υποχρεώνει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και μοντέλο διαμόρφωσης των προϋπολογισμών και των απολογισμών. Η κατάργηση του ενδιάμεσου συνεδρίου που έχει τεθεί κατά καιρούς ως μέτρο ελάφρυνσης των εξόδων , απαιτεί αλλαγή του Καταστατικού της Ομοσπονδίας μας. Ο τρόπος που έχουμε οργανώσει τη δράση επιβαρύνει την Ομοσπονδία και τα οικονομικά της σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι βέβαιο πως όσο το γεγονός αυτό παραμένει θα επανέρχονται συνέχεια οι συζητήσεις για μείωση της συνδρομής, με παράλληλη μείωση εξόδων και παροχών.

Από την άλλη πραγματικά θα ήταν προσβλητικό , για την ιστορία και τους αγώνες αυτής της Ομοσπονδίας να μπούμε στη διαδικασία του φραγκοδίφραγκου για ένα δύο ή τρία ευρώ μείωση. Η συμμετοχή στον Σύλλογο ,και στους Συλλόγους γενικά ,είναι τιμή γι' αυτούς που συμμετέχουν. Δεν μπαίνουμε στον Σύλλογο αν μας συμφέρει οικονομικά.

Η συνδρομή θα θέλαμε ως ΕΡΑ να δίνει περισσότερη αυτοδυναμία στους Συλλόγους και ειδικά σε μικρούς Συλλόγους με τα λίγα μέλη που δεν « βγαίνουν». Ίσως θα χρειαζόταν εκεί μια «επιδότηση» από την Ομοσπονδία. Να το αποφασίσουμε αυτό εδώ μέσα. Κάποιοι Σύλλογοι ,πραγματικά , δεν βγάζουν τα έξοδά τους ,Αν η συνδρομή των αναπληρωτών σε μικρούς Συλλόγους (κάποιοι λειτουργούν με μεγάλο αριθμό αναπληρωτών ) μειωθεί ακόμη περισσότερο οι Σύλλογοι αυτοί δεν θα έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να πάνε ούτε στο διπλανό σχολείο, ούτε να κάνουν μια κοινωνική δράση, ούτε να βγάλουν μια αφίσα, δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Πραγματικά θα σταματήσει η δραστηριότητά τους.

Να μην συζητήσω βέβαια τη συμμετοχή μας σε διεθνείς Οργανώσεις ή στην ETUCE,που θεωρούμε σαν ΕΡΑ αυτονόητη , γιατί όσο πιο πολύ κλεινόμαστε στον εαυτό μας τόσο πιο πολύ λειτουργούμε με την «υπεροψία του μοναδικού» και κλείνουμε τον κόσμο έξω εμμένοντας σε ιδεοληψίες ,που τελικά μας κλείνουν έξω από τον κόσμο.

Συμφωνήσω με την πρόταση που κατατέθηκε για να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών των εκπαιδευτικών που ενισχύονται από τη ΔΟΕ για κατασκηνώσεις και προτείνω να συμμετέχει η ΔΟΕ και σε άλλες κοινωνικές δράσεις .

Θα τονίσω ξανά πως πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή στους μικρούς Συλλόγους, που για να συνεχίσουν να υπάρχουν, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα από την Ομοσπονδία.

Σαν ΕΡΑ ψηφίζουμε τον απολογισμό όπως και τον προϋπολογισμό της ΔΟΕ.

Καλή συνέχεια..

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ