Home ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΡΑ ΣΤΗΝ 87η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ[ 22-23-24/6/18]ΖΗΣΗΣ ΚΑΠΡΑΝΑΣ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΟΕ)

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΡΑ ΣΤΗΝ 87η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ[ 22-23-24/6/18]ΖΗΣΗΣ ΚΑΠΡΑΝΑΣ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΟΕ)

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Συναδέλφισσες-φοι, θα αρχίσω την τοποθέτησή μου με μία δήλωση. Τη γραβάτα αυτή που βλέπετε μου τη ‘’δώρισαν’’ οι συνάδελφοί από τις Παρεμβάσεις. Δηλώνω πως θα τη φορέσω στο πρώτο επίσημο άκουσμα της προκήρυξης για μόνιμους διορισμούς των συναδέλφων μας αναπληρωτών.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, Ναι οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ξάνθη και στη Ροδόπη θα σηκώσουμε τις ‘’μπάρες’’ που στερούν αυτή τη στιγμή από παιδιά, Έλληνες και Ελληνίδες της μειονότητας στα νηπιαγωγεία της Θράκης αυτό που όλοι έχουν δικαίωμα, την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Και θα τις σηκώσουμε τις ‘’μπάρες’’ κόντρα σε όσους θέλουν τους Έλληνες πολίτες, ιδίως τα παιδιά, της μειονότητας αποκλεισμένους και με λιγότερα μορφωτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Επικροτώ την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΔΟΕ για την ημερίδα που διοργάνωσε στην Κομοτηνή τη χρονιά που διανύσαμε για τη μειονοτική εκπαίδευση, αλλά και για τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου που έχουμε αποφασίσει για την επόμενη ώστε όλοι μας χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Απ’ αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τους συντρόφους μου Δημήτρη Κρατημένο και Θανάση Πάστρα, σύνεδροι στην 87η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ για τελευταία φορά, αφού συμπλήρωσαν την 35ετία και λίγο παραπάνω ως μαχητές στην αίθουσα και στο πεζοδρόμιο στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για όλα τα ελληνόπουλα αλλά και για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό. Να τους ευχηθώ καλή τρίτη θητεία στο βίο τους και να μην ξεχάσουν ότι το σχολείο δεν είναι μόνο το σχολείο της γειτονιάς, αλλά είναι και η γειτονιά σχολείο και άρα ό,τι αγώνες, Δημήτρη και Θανάση, δώσατε μέσα στο σχολείο να συνεχίσετε να τους δώσετε και έξω απ’ το σχολείο.

Συναδέλφισσες-φοι, το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, για το οποίο έγινε αναφορά - κάποιοι το λοιδορούνε κιόλας εδώ μέσα-είναι το επιστημονικό μας όργανο και είναι ευθύνη όλων μας   να το αναβαθμίσουμε και να βοηθήσουμε, ούτως ώστε να γίνει ο έτερος βραχίονας, ο επιστημονικός μας, αρωγός στον αγώνα για αναβαθμισμένο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο. Δεν είμαστε μόνο εργαζόμενοι. Είμαστε επιστήμονες εργαζόμενοι.

 

Όσο για τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης στην ουσία ικανοποιεί θέσεις του κλάδου μας που είχαμε για πάρα πολλά χρόνια. Το 1992 - ’93 συνδικαλιστικό έτος σε ένα βιβλιαράκι της ΔΟΕ που είχε χρώμα πορτοκαλί με την υπογραφή του αείμνηστου Φάνη Τουλούπη και του επίσης Χριστόφα Μαϊστρέλλη υπέγραφαν για τον κλάδο όσον αφορά την αξιολόγηση και που έλεγε το εξής απλό: Καμία αξιολόγηση στον εκπαιδευτικό, ακώλυτα μισθολογικά και βαθμολογικά να εξελίσσεται. Ναι στην αξιολόγηση όσων θέλουν να γίνουν στελέχη εκπαίδευσης και μάλιστα τριπλή, από τρία μονοπρόσωπα όργανα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το 1895 από το Ελληνικό κράτος ψηφίστηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε 3 Νομούς στη Βόρειο Ελλάδα το 1929 και το 2006 μετά από τις 7 εβδομάδες κινητοποιήσεών μας, της ΔΟΕ, που το κύριο σύνθημα, πρέπει να το θυμηθούμε και να το πούμε, ήτανε 1.400 ευρώ στην τσέπη καθαρά, εκτός από κάποιες αυξήσεις που όντως πήραμε, όντως με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με Υπουργό την κα Γιαννάκου έγινε μετά από τόσα χρόνια για ένα έτος υποχρεωτική η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο και το χειροκροτήσαμε.

Το 2018, 123 χρόνια μετά, με παρακαταθήκη τους αγώνες μας, και δεν ήτανε κάποιο κερασάκι της κυβέρνησης, θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα παιδιά 4-6 ετών η δίχρονη δωρεάν υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο με εκπαιδευτικούς νηπιαγωγούς και όχι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων με εργαζόμενους βρεφονηπιοκόμους.

Να σας θυμίσω πως και μέσα στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Και να σας θυμίσω επιπλέον πως το κατεστημένο της διοίκησης των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας μας ομόφωνα πλην ενός, του Ρεθύμνου, τον Οκτώβρη του 2017 στο Βόλο αποφάσισαν να ενοποιηθεί το Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων με των Νηπιαγωγών και να γίνουν ένα και όντως οι συναδέλφισσες-φοι νηπιαγωγοί θα γίνονταν μονοκόμματα δημαρχοϋπάλληλοι.

Πρέπει να πιστωθεί στα θετικά του ΔΣ της ΔΟΕ που μαζί με όλους εσάς ανατρέψαμε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα τις απόψεις των καθηγητών σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Μέσα στο χειμώνα πήγαμε σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα και τα πείσαμε να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις επί τη βάσει των θέσεών μας, πρώτη φορά έγινε αυτό, που πρότεινε το συνδικάτο στους πανεπιστημιακούς να συνεδρίασαν για μας υπέρ εμάς και πρέπει θετικά να το πιστωθούμε όλοι εμείς.

Και προσέξτε, μέχρι την τελευταία στιγμή κάποιοι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, σε μια σύσκεψη καλεσμένοι στο Υπουργείο Εσωτερικών, η ΠΟΕ ΟΤΑ, το ΔΣ της ΔΟΕ και οι αντίστοιχοι δύο Υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας, σκαιώς ήθελαν να μας πετάξουν έξω από την αίθουσα.

Είπαμε να μην το πούμε δημόσια σε άλλο χώρο αλλά εδώ θα το πούμε. Οι συνάδελφοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Άλλα είχαν στο μυαλό τους. Παρέα με μια ομάδα από τους Δημάρχους να φάνε το νηπιαγωγείο ήθελαν υπέρ των Δήμων, να φάνε, ναι, βορά, δηλαδή να κουτσουρέψουν το δημόσιο δωρεάν σχολείο, τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και να την δώσουν πού; στα τροφεία, στα vouchers και στην τσέπη των σχολαρχών..

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η εκπαίδευση εδώ και 9 χρόνια βρέθηκε και βρίσκεται και αυτή στη μέγγενη των μνημονίων, της επιτροπείας και του ΟΟΣΑ. Βρέθηκε όμως ως πρώτιστη επιλογή απ’ τις κυβερνήσεις Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στις νεοφιλελεύθερες ράγες της συρρίκνωσής της ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Η συμφωνία στο Eurogroup την 21η του Ιούνη για την επιμήκυνση - ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά από 9 χρόνια μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και αγώνων ενάντια στα μνημόνια και στην επιτροπεία των δανειστών, περνάμε ως χώρα και ως κοινωνία αλλά και ως εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην επόμενη μέρα. Σηματοδοτεί την αρχή του τερματισμού των μνημονίων και της επιτροπείας.  

Σήμερα η ΔΟΕ καλείται να φύγει απ’ το δίπολο: μνημόνιο - αντιμνημόνιο και να τοποθετηθεί με παρακαταθήκη τους αγώνες της, τις θέσεις της και προτάσεις της και να αγωνιστεί στην κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.

Μακριά από πολιτικές που έφεραν τη χώρα μας και την κοινωνία στη χρεοκοπία. Μακριά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΣΕΒ.

Μακριά από την πρακτική των φωτοτυπιών και τις καταργήσεις σχολείων της Διαμαντοπούλου.

Μακριά από τις απολύσεις των εκπαιδευτικών και το φόβο στα σχολεία που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου, με πρώτο εξαπτέρυγο τον νυν Αρχηγό της ΝΔ τον τότε Υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέβαλε τον κόφτη του 15% για κάθε χρόνο με σκοπό τις απολύσεις.

Μακριά από στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις. Μακριά από κυβερνητικές και κομματικές σκοπιμότητες των συνδικάτων. Μακριά από περιχαρακώσεις και απομονωτισμούς. Μακριά από αφορισμούς για τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Ευρώπης και της Διεθνούς κοινότητας.

Να ευχηθώ καλό καλοκαίρι, υγεία και καλές διακοπές, για όσους ακόμα έχουν χρήματα στην τσέπη τους που έχουν περισσέψει από το πρώτο, από το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο.

Με το πρώτο κουδούνι του Σεπτέμβρη να είμαστε όλοι στα σχολεία, με όλους τους μαθητές και με όλα τα βιβλία.

Με αφετηρία την κινητοποίηση των συνδικάτων στην ΔΕΘ να είμαστε όλοι στους δρόμους του αγώνα ώστε να μην ξαναβάλουμε σε σύνθημα στα πανό του κλάδου μας τη λέξη αναπληρωτής και συμβασιούχος.

Να είναι η αρχή, να είναι το πρώτο κουδούνι και για τη χώρα μας ώστε και επίσημα να τελειώνουμε με τα μνημόνια, να τελειώνουμε με τη χρεοκοπία, να τελειώνουμε με την επιτροπεία και ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο.

Ένα νέο δρόμο για μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη που θα σέβεται το μόχθο του ελληνικού λαού και πρέπει να τον σχεδιάσουμε όλοι μαζί.

Και πρέπει να το παραδεχτούμε πως μετά από 9 χρόνια επιτροπείας και μνημονίων με τεράστιες θυσίες και οικονομική αιμορραγία του ελληνικού λαού η κυβέρνηση της Αριστεράς, ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα απ’ το βούρκο και τα κατάφερε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ΕΡΑ χωρίς να ξεχνά, δεν μένει στο χτες, διεκδικεί σταθερά ένα ριζοσπαστικό, δημοκρατικό σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας, της αντιρατσιστικής και αντιπολεμικής εκπαίδευσης, ένα σχολείο με όλους τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς που θα συντελεί στην κατάκτηση υψηλού μορφωτικού επιπέδου για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο που δεν θα αποκλείει κανένα παιδί από την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της παιδείας.

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ε.Ρ.Α- με αυτές τις θέσεις ως αφετηρία, και με την πεποίθηση ότι το μέλλον μας δεν θα το γράψει ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά οι εργαζόμενοι και οι πραγματικές κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες, καταθέτουμε ως «προμετωπίδα» στους αγώνες μας το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

 • Δεκατετράχρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
 • Δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο σε όλη την επικράτεια για όλα τα παιδιά 4-6 χρονών.
 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Διορισμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (αναπληρωτών) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τώρα.
 • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην Ειδική αγωγή.
 • Ψήφιση νέου νόμου για τις προσλήψεις που θα βασίζεται στην προϋπηρεσία των συναδέλφων αναπληρωτών που υπηρετούν επί χρόνια στο δημόσιο σχολείο.
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα 20 για τα δημοτικά και 15 στα νηπιαγωγεία.
 • Νέα αναλυτικά προγράμματα, που να προάγουν την κριτική και δημιουργική σκέψη.
 • Μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας –ίδιο με αυτό της δευτεροβάθμιας.
 • Μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και στα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, ώστε να εξισωθεί με αυτό των πολυθεσίων.
 • Σταδιακή μείωση του διδακτικού ωραρίου και μετά την 20ετία.
 • Θεσμοθέτηση μεταφορικού ισοδύναμου για τους αναπληρωτές και για όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε όλα τα νησιά.
 • Το «αμετάθετο» των κοινών ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας να λυθεί άμεσα..
 • Όχι στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.
 • Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στην πλήρη εφαρμογή της δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο.
 • Ίδρυση δημόσιου οργανισμού για την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων.
 • Δημιουργία οργανικής θέσης σε κάθε πολυθέσιο σχολείο ενός επιπλέον δασκάλου για ενισχυτική διδασκαλία.
 • Ικανός αριθμός δασκάλων και νηπιαγωγών στη διάθεση της διεύθυνσης εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες ανάγκες των σχολείων.
 • Ίδρυση και λειτουργία Τμημάτων Ένταξης σε όλα τα σχολεία.
 • Επέκταση του θεσμού της Παράλληλης στήριξης ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης.
 • Ορισμός σταθερού εκπαιδευτικού, υπεύθυνου για κάθε ολοήμερο σχολείο με περισσότερα από δυο τμήματα.
 • Να εγγράφονται όλοι οι μαθητές στο ολοήμερο μόνο με δήλωση του γονέα.
 • Ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων, αποφασιστική η κρίση του για την επιλογή διευθυντών.
 • Επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών με ευθύνη της πολιτείας με απαλλαγή των διδακτικών καθηκόντων, επαναφορά των διδασκαλείων.
 • Χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Επέκταση του προγράμματος για τις βιβλιοθήκες σε όλα τα σχολεία και για τη λειτουργία τους να διατεθούν τουλάχιστον πέντε[5] διδακτικές ώρες. Δημιουργία αίθουσας πληροφορικής ενταγμένη στο πρόγραμμα των βιβλιοθηκών έτσι που να λειτουργεί και ως ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.
 • Υποστήριξη των σχολείων με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
 • Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
 • Να δοθεί ειδική χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές – εκπαιδευτικές επισκέψεις και δραστηριότητες των σχολείων.
 • Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων-μεταναστόπουλων στα σχολεία με παράλληλη λειτουργία Τάξεων Υποδοχής.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
 • Ανατροπή των διατάξεων και ρυθμίσεων για τα όρια της συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων.
 • Πλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.
 • Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των νεοφιλελεύθερων -αγοραίας έμπνευσης «οδηγιών» της ΕΕ-ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ

 

Υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις μας,
δεν θα αφήσουμε να γίνουν συνθήματα διεκδίκησης σε αυριανά πανό.

Πίσω δε γυρίζουμε, προχωράμε

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ